Carnaval lijkt vaak spontaan te zijn, maar er zit een enorme organisatie achter. Anders ‘loopt het niet’. Een groot aantal mensen werkt achter de schermen om alles zo goed mogelijk te laten verlopen. Voor elke tien carnavalsvierders is er wel één persoon die in een of andere organisatie zit. Wat te denken van het organiseren van de Vorstenzittingen; het Tonpraoterstoernooi; het instuderen van dansjes door Hop- en Hofmarjannekes; het liedjesfestival; de jeugdoptocht met de grote optocht op carnavalszondag; de receptie van de Jeugdprins en de grote Prins; de wagenbouwers; de blaoskapellen die week in week uit oefenen, enz. enz. Meestal vangen de voorbereidingen voor het volgende carnaval al aan direct ná aswoensdag.
Het voortzetten en verbeteren van de kwaliteit van de openbare carnavalsviering in Striepersgat is de missie van Stichting Carnavalsviering Striepersgat. Dit gebeurt onder meer met het organiseren van carnavalsactiviteiten. Omdat de carnavalsviering er is voor, en wordt gevierd door, alle leeftijdsgroepen, wordt door de stichting een breed scala aan carnavalsactiviteiten gepresenteerd. Daarvoor onderhoudt de stichting banden met de eigen gemeente, met naburige of verder gelegen carnavalsgemeenten en carnavalsverenigingen.
Het Dagelijks Bestuur (DB) bestaat uit minimaal vijf en maximaal negen leden, heeft de dagelijkse leiding van de stichting en voert de besluiten uit genomen door het Algemeen Bestuur van de stichting. De President leidt de vergaderingen en tekent samen met de secretaris alle officiële stukken. Hij is ook de officiële woordvoerder van de stichting. Elk lid van het DB is afgevaardigde naar een of meerdere commissies.
Het Algemeen Bestuur (AB) van de Stichting Carnavalsviering Striepersgat bestaat uit de leden van het DB, de voorzitters van alle commissies, afgevaardigden van het Striepersparlement en enkele niet functiegebonden bestuursleden. Tijdens de vergaderingen van het stichtingsbestuur worden ook de ereleden van de stichting uitgenodigd.
Striepersgat heeft veel actieve carnavalsverenigingen. Jaarlijks wordt de Jan Cremersbokaal uitgereikt aan de meest actieve vereniging van dat seizoen. De bokaal wordt uitgereikt tijdens de eerste vorstenzitting.
Actieve Striepers en Strieperinnen voorzien het parlement van goed advies. Het Striepersparlement is van toegevoegde waarde. Je leest er meer over op hun eigen pagina.
Voor, door en met Striepersgatse carnavalsverenigingen (en ook van daarbuiten) worden er veel carnavalsactiviteiten georganiseerd. Deze worden mede mogelijk gemaakt door de prettige samenwerking met instellingen, instanties, sponsoren en gemeenten. Om het ‘vanalles’ in goede banen te leiden, zijn er binnen de Stichting Carnavalsviering Striepersgat een veertiental commissies actief met veel betrokken vrijwilligers.
Striepersgat, Mulkgat en Brouwersgat zijn breder bekend als Valkenswaard, Borkel en Schaft en Dommelen. Alle liggen in de gemeente Valkenswaard maar tijdens het carnavalsseizoen dragen ze hun eigen naam. Samen maken ze Groot-Striepersgat. Tussen alle gaten is veel interactie. De Prinsen met hun eigen gevolg leggen bezoeken af bij elkaar en komen tijdens de sleuteloverdracht en op maandag van de carnaval op uitnodiging van de gemeente Valkenswaard samen.
In aanloop naar de carnaval verschijnt op de dag van de grote Vorstenzitting het enige, echte carnavalsmagazine van Striepersgat: de Strieper. Gratis, huis-aan-huis, verspreid door heel Striepersgat. Met scherpzinnige stukjes en een carnavaleske inslag neemt het magazine gebeurtenissen in Valkenswaard, Striepersgat en de omliggende dorpen ernstig op de hak. De Strieper werd in het verleden diverse keren genomineerd en uitgeroepen tot de Beste Carnavalskrant van Brabant.
Onderdeel van De Strieper is ’t Strieperke: een initiatief van de Jeugdcommissie Stichting Carnavalsviering Striepersgat. Hierin hebben kinderen uit de Jeugdraad, Hopmarjannekes en Jeugdkapel een grote inbreng. Zij moeten er mede voor zorgen dat kinderen de carnaval van een andere kant zien en inzien dat carnaval meer is dan alleen maar “gek” doen.’t Strieperke staat vol met leuke teksten, moppen, wist-je-datjes en foto’s die het lezen ervan leuk maakt.
Wil je meewerken aan De Strieper of ’t Strieperke? Als schrijver, opmaker, illustrator, fotograaf, contentcreator of presentator? Tof! Stuur dan een e-mail naar
strieper@striepersgat.nl.
Striepersgat maakt tussen de Brabantse steden met trots deel uit van de Brabantse Carnavals Federatie (BCF). Samen met de carnavalsvieringen in den Bosch, Tilburg, Bergen op Zoom, Breda is de Striepersgatse carnavalsviering een begrip in het Brabantse geworden. Op initiatief van de vijf carnavalsstichtingen van deze plaatsen is de BCF opgericht. Doel van de BCF is, de plaatselijke carnavalsvieringen, elk in hun eigen vorm, veilig te stellen, en in kwaliteit te verbeteren. Deze visie wordt door de Commissaris van de Koning onderstreept, door het Beschermheerschap van de BCF op zich te nemen. Samen met de Commissaris van de Koning is de SCS van mening dat de carnavalsviering in de Brabantse plaatsen cultureel erfgoed is dat gekoesterd moet worden.
Carnaval vier je samen. Respect voor elkaar is dan ook heel belangrijk. Dat geldt natuurlijk voor iedere vierder. Binnen de georganiseerde carnaval spreken we met elkaar omgangsregels af.
De jeugdcommissie werkt met een gedragscode en vraagt een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Aan vrijwilligers, stagiair(e)s en anderen bij de Jeugdcommissie wordt gevraagd om de gedragscode te ondertekenen. Hiermee verklaren ze de gedragscode te kennen en hiernaar te handelen.