Organisatie

Carnaval lijkt vaak spontaan te zijn, maar er zit een enorme organisatie achter. Anders ‘loopt het niet’. Een groot aantal mensen werkt achter de schermen om alles zo goed mogelijk te laten verlopen. Voor elke tien carnavalsvierders is er wel één persoon die in een of andere organisatie zit. Wat te denken van het organiseren van de Vorstenzittingen; het Tonpraoterstoernooi; het instuderen van dansjes door Hop- en Hofmarjannekes; het liedjesfestival; de jeugdoptocht met de grote optocht op carnavalszondag; de receptie van de Jeugdprins en de grote Prins; de wagenbouwers; de blaoskapellen die week in week uit oefenen, enz. enz. Meestal vangen de voorbereidingen voor het volgende carnaval al aan direct ná aswoensdag. 

Een grote groep mensen die voor een gebouw staat
Een groep mensen die een bord vasthouden met de tekst 'stierepersgat'

Verenigingen

Striepersgat heeft veel actieve carnavalsverenigingen. Jaarlijks wordt de Jan Cremersbokaal uitgereikt aan de meest actieve vereniging van dat seizoen. De bokaal wordt uitgereikt tijdens de eerste vorstenzitting.

Striepersparlement 

Actieve Striepers en Strieperinnen voorzien het parlement van goed advies. Het Striepersparlement is van toegevoegde waarde. Je leest er meer over op hun eigen pagina.

Een groep mensen in rode kostuums poseert voor een foto.
Een groep mensen is aan het dansen en heeft plezier op een feestje.
Een groep mannen in militaire uniformen staat rond een standbeeld.

Gedragscode

Carnaval vier je samen. Respect voor elkaar is dan ook heel belangrijk. Dat geldt natuurlijk voor iedere vierder. Binnen de georganiseerde carnaval spreken we met elkaar omgangsregels af. 


De jeugdcommissie werkt met een gedragscode en vraagt een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Aan vrijwilligers, stagiair(e)s en anderen bij de Jeugdcommissie wordt gevraagd om de gedragscode te ondertekenen. Hiermee verklaren ze de gedragscode te kennen en hiernaar te handelen.